Hur firar du påsk i år?

Att närma sig helgdagar kan bli ångestladdat om du har dekonstruerat eller lämnat en tro. Vad gör man med alla de där dagarna som en gång haft mening?

”Inför varje kristen ”högtid” infinner sig hos mig en djupare liggande känsla av att människor som är kvar i kyrkan, och som vet att jag inte är ”kvar”, betraktar mig och dömer mig. En skam känsla kanske. Osynligt tittar jag ner i backen. Som att ”de fortfarande har rätt”. Går det att någonsin känna full inre frihet?” /Maria

Den här frågan skickades till mig för ett tag sedan och den tog tag i mig. Jag kan känna igen mig i brottningen och tror många andra också kan göra det. Du blir påmind om vad du lämnat och vad det har kostat dig varje gång det är dags för en av de stora högtiderna.

För en del spelar det ingen roll hur lång tid som passerat, djupt inne får du ändå ångest om du bestämmer dig för att åka på utflykt på långfredagen eller jobba i trädgården på påskafton.

Hur ska du fira påsk i år?

Stoppa huvudet i sanden, äta flera kilo godis, njuta av vårsolen eller känna ångest över allt du en gång trott på eller fortfarande tror på?

Att närma sig helgdagar kan bli ångestladdat om du har dekonstruerat eller lämnat en tro. Det kan förstärka känslan av mellanförskap. Du är varken en del av dem som firar påsken och tycker det är en ljus och hoppfull högtid. Eller en av dem som njuter av vårsol och familjen.

Vad gör man med alla de där dagarna som en gång haft djup mening?

På söndag 24 mars vill jag bjuda in dig till en samtalscirkel där du tillsammans med andra får bearbeta din relation till påsken och dess innehåll och påbörja resan att skapa dig en ny relation på dina villkor.

Jag tror vi kan förändra världen genom samtal. Vi kan förändra den inre världen och hur vi uppfattar den. Vi kan förändra hur vi möter och förstår varandra och slutligen hur vi vill leva tillsammans på den här jorden. I samtalscirkeln ”Dekonstruera påsken” får du chans att förändra ditt sätt att se på dig själv i relation till en av de största högtiderna. Du får också en arbetsbok så att du kan fortsätta dekonstruera och skapa en ny och livgivande hållning till påsken. För att anmäla dig till samtalscirkeln klickar du här.

Kategorier: Andlighet, Dekonstruktion, Existentiell hälsa