När religion gör ont

Religion ska ge mening till livet och göra livet begripligt. Men det är inte alltid det som blir resultatet.

När du utsätts för andliga övergrepp, destruktiv människosyn och teologi påverkar det dig långt mer än vad man kan tro. Den existentiella dimensionen påverkar hur vi förhåller oss och tar vara på livet. Forskning visar att den existentiella hälsar spelar en avgörande roll för hur du relaterar till övriga hälsoaspekter.

Ett andligt övergrepp lämnar alltså ofta djupa spår som påverkar hur du ser på dig själv och ditt liv. Det påverkar alla andra områden i livet och på så sätt också din förmåga att läka och skapa en ny tillvaro på andra sidan erfarenheten.

För många som växer upp i en religiös miljö som uppvisar destruktiva aspekter såsom hederskultur, renhetskultur, ojämlikhet eller olika fundamentalistiska hållningar är det svårt att hitta en enskild händelse som varit skadlig. Eller ens bli medveten om att den miljö man vuxit upp i skadat ens förmåga att se på sig själv och livet.

En annan aspekt av när religion gör ont är kopplad till gruppens mekanismer. Vi vet mer och mer hur en normaliseringsprocess ser ut i en destruktiv relation. Samma typ av process kan man se i gruppen som uppvisar destruktiva beteenden och mönster. Det kan handla om undervisning som tydligt uppmanar till underkastelse, till att inte lita på sina tankar eller känslor, eller som har extrema tankegångar kopplade till människor som lever annorlunda.

Extrema tankegångar kan tillexempel handla om synen på hbtqia+ personer och på vilket sätt de kan få en given plats i gemenskapen.

Det kan handla om synen på kvinnans roll i gemenskapen, familjen och världen. Att kvinnans roll är i hemmet, inte i ledarskap, att kvinnan är svekfull eller oberäknelig.

I Sverige finns idag ingen officiell diagnos kopplad till religionstrauma men jag ser ändå ett värde att lyfta det begreppet. Därför är jag en av initiativtagarna till religionstraumadagen 24 maj som instiftades 2023. 2024 anordnades en religionstraumakonferens med 300 anmälda och 12 medverkande som delade perspektiv och erfarenheter av religionstrauma. Kontemplativ Praktik var stolt facilitator för religionstraumakonferensen.

Har du varit med om religionstrauma och kämpar med att komma vidare? Jag är utbildad inom existentiell vägledning och tar regelbundet emot klienter som vill hitta vägar fram. I samtal med mig får du chans att stärka din inre kompass, bli tydligare i vem du är och vill vara samt hitta vägar till inre ro. Du kan boka ett kostnadsfritt provsamtal på 30 min här.

Kategorier: : Existentiell hälsa