Vad är religionstrauma?

I det här inlägget delar jag en definition av religionstrauma, de symptom som det kan ha samt steg för hur du kan läka det.

Vad är religionstrauma?

Kortfattat är det trauman skapade i en religiös miljö och/eller till följd av att man lämnar.

Religionstrauma är en uppsättning symptom med varierande grad som upplevs av personer som levt i eller lämnat en religiös miljö. Framförallt en auktoritär, dogmatisk, kontrollerande miljö som lägger sig i hur du ska tro, tänka och känna.

Symptom som nämns för att beskriva religionstrauma är:

  • Kognitiva som; förvirring, svårt att fatta egna beslut, till kritiskt tänkande, dissociation, identitets förlust.
  • Affektiva såsom; ångest, panikattacker, depression, suicidala tankar, ilska, sorg, skuld, ensamhet och känsla av meningslöshet.
  • Funktionella symptom som; sömnsvårigheter, ätstörningar, mardrömmar, sexuell dysfunktion, missbruk och somatiska besvär.
  • Sociala/kulturella symtom: Förlust av familj och socialt nätverk, svårighet att få jobb, ekonomisk stress, svårt att hitta in i samhället och interpersonell dysfunktion.
  • Försenad utveckling på områden såsom; känslomässigt, intellektuellt, socialt och sexuellt. Vilket ofta är ett resultat av en kontrollerande miljö med tydliga tankar kring vad som är ”rätt eller fel”. Där information och kritiskt tänkande som inte kommer inifrån gruppen anses farlig eller fel.

En person med religionstrauma har ofta flera av dessa symptom i olika grad. Utöver det kan individuella tillägg göras kopplade till den miljö och erfarenheter en person normalt sätt också utsätts och präglas av.

Ett komplext trauma;

En annan viktig aspekt av religionstrauma är att den ofta kopplas samman med vad man idag kallar för komplext trauma. Vad det innebär är att ett religionstrauma ofta uppstår över tid och med flera olika händelser eller omständigheter. Det finns ingen särskild händelse som skapat traumat utan det kan vara en kombination av undervisning, socialt tryck och andra faktorer som formar traumat. Du har kanske växt upp i miljön och upplevelserna anses normala. På samma sätt som ett barn som växer upp i ett hem med våld kan det ta tid att upptäcka vad som är ”sjukt” och fel eftersom man inte vet om att det kan vara på något annat sätt. Och för att man varit beroende av de personer som kanske också utsätter en för det skadliga. Inte sällan älskar man personerna och kan också förstå varför de beter sig som de gör. Man har alltså lärt sig att leva med och förhålla sig till miljön även när den är skadlig för en.

Hur läker man från ett religionstrauma?

Det finns flera steg som man kan behöva jobba med vid religionstrauma. Flera är samma som vid andra former av trauma och vissa steg bir lite mer unika kopplade till den miljö och livsåskådning som ibland också varit med att orsaka traumat.

  • Erkännande av trauma. Att få ord på vad man upplevt, bli bekräftad av någon annan i sin upplevelse är grundläggande för att kunna läka ett trauma. Därför är det så viktigt att sprida informationen och prata om det svåra eftersom det bryter isoleringen för många.

  • Trygghet och stabilitet. Att sätta sig själv i säkerhet, komma undan från det skadliga är en viktig förutsättning för att läka. Att kunna skapa nya rutiner som inte är präglade av att förhålla sig till det skadliga är också viktigt.

  • Bearbetning av känslor. Att prata om det man varit med om, får utlopp för alla känslor utan att bli dömd. Att få vända och vrida och förstå det man varit med om och hur det har fått en att känna.

  • Omskapa självbilden. Trauma påverkar ofta självbilden. Om du levt med det länge finns risk att du kanske aldrig sett på dig själv som något annat än med traumalinsen. Hur älskar man sig själv? Eller åtminstone accepterar sig själv? Att nyansera bilden av självförakt och självtvivel kan vara till stor hjälp i skapande av ett nytt liv.

  • Sätta nya gränser mot det förflutna. Att sätta gränser utifrån de behov du har och de erfarenheter du gjort är så viktigt. Det är ett sätt att upprätthålla en säkerhetszon. Till en början kan det vara viktigt med skarpa gränser, med tiden kan det bli lättare att omdefiniera och hitta nya sätt att hantera och samexistera utan att det påverkar det man byggt upp.

  • Omorientering. Trauma kan kasta omkull hela livet och det kan ta tid att hitta rätt på en själv och tillvaron. Vad är viktigt för dig, vad inspirerar dig, vad ger mening och drivkraft? Att förstå dina behov och definiera dina värderingar kan vara ett värdefullt sätt att komma vidare.

  • Bygga nya nätverk. Inte sällan förlorar man hela ens sociala tillvaro och behöver bygga upp något från grunden igen. Hur ser den sociala tillvaron ut när allt har varit villkorat? Vilken sorts vänskaper vill du odla? Hur många människor vill eller behöver du ha nära dig för att livet ska kännas enkelt och meningsfullt?

  • Tålamod med läkeprocessen. Det tar tid och det finns olika lager att jobba med. Stressa inte igenom läkningen men tillåt dig också att vila från den och fira små steg. Du blir aldrig färdig och det kanske är precis så det skall vara?

  • Återupptäcka tro eller andlighet (om man vill). Det kan vara laddat att närma sig existentiella eller andliga frågor. Ofta är begreppen laddade med innehåll från det du lämnat. Det kan kännas svårt att utforska eller söka sig till sådana tankar. Samtidigt har vi människor vare sig vi vill eller inte ett behov av att bearbeta och förhålla oss till det existentiella. Vi ska alla en gång dö, vad innebär det att leva? Vad ger mening? Hur och av vad formas din framtidstro? Vad ger dig hopp? Dessa frågor är allmänmänskliga och behöver inte vara kopplade till en religion. Forskning om existentiell hälsa visar att det finns en mänga olika sätt att förhålla sig till och hitta livskraft i dessa frågor. Det här är också ett område som jag erbjuder bearbetning inom, i samtal med mig får du chans att både bearbeta och dekonstruera tidigare sanningar men också stöd att utforska nya eller andra sätt att tänka om dem idag. Min uppgift är att stärka dig att hitta din väg.

  • Andligt traumaarbete. Ibland kan det behövas djupare bearbetning utifrån det du trott på. Det finns en hel del läror och grupper som med en dominant röst talar om att de har enda sanningen och enda vägen. Ibland behöver du gå igenom traumastegen en gång till men kopplat till livsåskådning och det du hållit för sant om livet och dig. Forskning visar att undervisning i sig kan orsaka trauman. Om du t ex hela livet fått höra att du är syndig och så brusten att Gud inte kan närma sig dig utom genom Jesus kan det ha påverkat din självbild oerhört negativt. Att känna att du duger som du är, att du till och med är älskvärd med alla de brister som en människa kan ha kan kännas omöjligt.

Har du känt igen dig i vad jag beskrivit? Har det väckt starka känslor inom dig? Sitt inte ensam med dina känslor. Var varsam om dig själv och försöka hitta någon att prata med.

Jag tar emot för samtal för personer som behöver stöd i att bearbeta och hitta nya vägar fram från ett religionstrauma. Jag har tyvärr inte möjlighet i dagsläget att ta hand om personer som är i ett akut tillstånd. Akut tillstånd på så sätt att du har svårt att hålla ihop dig själv och livet, att det är svårt att se en framtid eller att tänka i andra banor än dem du fått lära dig. Då behöver du annan hjälp än den jag är bildad inom. Men om du inte vet var du ska vända dig kan jag ha ett inledande samtal för att sedan se om jag kan slussa dig vidare till andra kontakter. Jag vet hur svårt det kan vara att be om hjälp och även att hitta den hjälp man behöver. Mitt engagemang i de här frågorna är bottnade dels i egna erfarenheter men också i över 20 års erfarenhet av att möta personer som farit illa och arbete med att försöka upplysa och förändra de miljöer som fortsätter skada personer.

Vill du boka tid i samtal? Klicka här så kommer du till min bokningskalender där några tider finns tillgängliga. Om du inte hittar en tid som fungerar går det bra att maila mig genom att klicka här.

Kategorier: : Existentiell hälsa, Religionstrauma